pátek 2. prosince 2016

Návštěva Afriky


Měli jsme možnost “navštívit” Afriku! Konkrétně se jednalo nejprve o přednášku mladé spisovatelky Hany Hindrákové, která nám představila několik svých knih o africké Keni, kterou měla možnost několikrát navštívit a podrobně prozkoumat. Vyprávěla nám o svých prvních zkušenostech z Keni, kdy v této chudé africké zemi pomáhala jako dobrovolnice jedné neziskové organizace. Tato zkušenost ji natolik ovlivnila, že se do Keni později ještě několikrát vrátila a hlavně své zážitky popsala v několik knihách.
Dozvěděli jsme se nejen o místních atrakcích, jako jsou divoká zvířata v národních parcích a krásné pláže s bílým pískem a palmami, ale především o odvrácené stránce života v této zemi. Především se paní Hindráková s námi
podělila o své zkušenosti z práce s malými dětmi a sirotky žijícími na ulicích hlavního keňského města Nairobi a v místních slumech v okrajových částech metropole. Mezi jejich hlavní problémy patří nemoci, naprostý nedostatek vzdělání a tím i životních perspektiv a především drogy, které jim obvykle zkracují život jen na několik málo let.

Žáci měli možnost položit paní spisovatelce jakékoli otázky, čehož hojně využívali. Zhlédli jsme i množství fotografií z jejích pobytů a práce v Africe. Ti, kteří dávali dobrý pozor a zvládli správně zodpovědět kvízové otázky, získali i drobné dárky z Afriky.

Po nezbytné přestávce jsme se přemístili do tělocvičny, kde na nás čekali dva opravdoví Afričané z Konga, kteří nám také povyprávěli o životě v Africe, naučili nás několik afrických slov a hlavně nám předvedli své bubenické a taneční umění. Jejich výkony přesvědčili i ty, kteří již byli unaveni. Kromě bubnování se i zpívalo. Navíc nebubnovali pouze naši návštěvníci, ale na školní drumbeny měl možnost si zabubnovat každý, kdo chtěl.

Dobrovolníci z řad žáků si mohli vyzkoušet i originální africké sukénky a zatančit pod odborným dohledem i pravé africké tance. K žákům se později přidali i učitelé a roztančila se tak celá tělocvična. Nejlepší tanečníci a tanečnice byli nakonec odměněni drobnými dárky. Přednáška s diskuzí i zážitek s africkými bubeníky se jistě všem vryl hluboko do paměti.

Video z akce zde:  https://drive.google.com/a/skola1radost.cz/file/d/0B4DweT7TrmH7OFZKWkJESGFUbG8/view?usp=sharing

Žádné komentáře:

Okomentovat